KARAÇAPAN’IN TÜRKÜSÜ

Türkünün Hikayesi: Kara Çapan, Ağaçören İlçemizin Kederli Köyü’ndenmiş. 1940’lı yıllarda bazılarına göre ağa, bazılarına göre eşkiyaimiş. Sanıyorum; Türk filmlerindeki Erol Taş, Hayati Hamzaoğlu, Bilal İnci gibi ağaymış. Çevredeki kadınlara sarkıntılık eden, halkın malını zorla alıp satar ve kesermiş.Diğer eşkiyalara da yataklık yaparmış.

            Amcasının oğlu Kırtıl Ali’nin karısını tarlada kirletmiş. Kırtıl Ali bu olaya çok içerliyormuş, öldürmek için devamlı fırsat kolluyormuş. Kara Çapan’ın ilk karısı ölmüş. Yörenin deyimi ile feriği (ikinci eşi) Gök Kiraz (mavi gözlüler için gö, göv,gök deyimi kullanılır) aklını bozmuş.

           Kara Çapan’ın zulumü halkı canından bezdirmiş. Bir çok kişi; öldürmeye karar vermişler. Bizim köye ilkokulun temelini attıran ve Muhtar olan babamı da tehdit etmiş. Tabii babam sevilen, sayılan, sabıkasız bir insanmış. Eşkiyadan korkmamış okulu yaptırmış, insanmış. Derken Babam, 1984 yılında ben 28 yaşında iken vefat etti. Amcasının oğlu Kırtıl Ali Kara Çapan’ı öldürmek için fırsat kolluyormuş dedim ya. Kara Çapan bir mal uyuşmazlığını gidermek için Bizim Ortaköy’ün Kanlıkışla Köyüne gelmiş. Aynı zamanda da düğüne davetliymiş. (Bak sen 1940’lı yılları övenler varda; mal uyuşmazlığını hakim mi giderir eşkıya mı giderir?).

           Kırtıl Ali ve arkadaşları önce köyün çoban’ı Haydar’ı elde etmişler; düğün odasında Kara Çapan’ın nereye oturduğunu öğrenmek için. O sırada düğün odasına Şaban Hoca girmiş. Kara Çapan hocaya yer vermek için pencerenin ağzına oturmuş. Çoban Haydar, Kırtıl Ali’ye haber vermiş. Önce silahı Şammaz isimli biri doğrultmuş tetiğe basamamış. Kırtıl Ali onu iteklemiş, tetiğe basmış. Ölürken; kendini vuranların içine, Nuri Amcamın adını da katmış.

            Nuri amcam bu ifade üzerine 5 yıl haksız yere hapis yatmış. Benim dikkatimi çeken böyle bir eşkıyaya neden övücü türkü yakmışlar?

Kaynak Kişisi: Emel DEMİRYÜREK

Notaya Alan: Yok

 

Türkünün Sözleri

Ak odamda inip inip kalkıyor

Göv Kiraz’da pencereden bakıyor

Kızları da Kederli’yi yakıyor

Kara Çapan’ı vuran emmisiyle dayısı

Kurban olsun Kederlinin yarısı

 

Halil ile Ceylan pencereden seslenir

Mavzer kurşunuda ciğerimde paslanır

Kara Çapan’da Kanlıkışla da yaslanır

Kara Çapan’ı vuran emmisiyle dayısı

Kurban olsun Kederli’nin yarısı

 

Kartallık Dağında izim yok idi

Aflak’tan Nuri’ye sözüm yok idi

Emmim uşağına yüzüm yok idi

Kara Çapan’ı vuran emmisiyle dayısı

Kurban olsun Kederli’nin yarısı

 

NOT: Kara Çapan’nın  öldürülmesini; bazıları kadın, bazıları da hırsızlık mal yüzünden  yapıldığını söyler.