HALİSE’NİN TÜRKÜSÜ

Türkünün Hikayesi: Tulum Dede; Ağaçören İlçemizin Dadılar Köyünden mert, dürüst bir insanmış. Halise başkasıyla evliyken Tulum Dede’ye kaçar. Bir süre mutlu yaşarlar. Bir gün kocasına küsüp dayısının evine gider. Halise’nin Dayısı Tulum Dede’ye içerlemektedir. Birkaç kişi ayarlayıp, armut yeme bahanesiyle bağa götürüp, öldüresiye dövüp, çalılıklara atarlar. Bir akrabası iniltileri duyup evine götürür. İyileşinceye kadar bakar. İyileşince kendini düşmanlarından korumak için bir silah alır. Halise’nin dayısı sürekli kendisine laf çakarmış.

          Bilmem o silahla sen benim neyimi vuramazsın diye ayıp yerini gösterince; Tulum Dede ateş etmiş, kaşınan dayıyı gösterdiği yerden vurmuş. O sinirle Halise’yi un çuvalının yanında vurarak kaçar.

         Türküyü ve öyküsünü 1982 yılında Bizim Köylü Atike Beşikkaya Teyzeden aldım. Atike Teyze geri kalanı şöyle anlattı;

         Vurulan Halise dayımın kızı olurdu. O sırada benimde bir kızım oldu, adını Halise koydum. Türküyü ben yaktım. Türkü alevlendikçe (yayıldıkça demek istedi) Aksaray’ın ve Koçhisar’ın Jandarması Tulum Dede’yi arıyordu. Bir gün bana haber göndermiş. “Atike türküyü batırsın (söylemesin), yoksa onu da vuracağım” demiş. “Bir gün bağa girdiydim, Tulum Dede orada yatıyor. Silahı da parlıyordu. Oradan kaçtım eve geldim dedi. Tulum dede daha sonra Adana’ya kaçmış ve orada evlenmiş. Karısına sırrını anlatmış bir süre sonra karısı ile arası açılıyor. Karısı bunu ihbar ediyor. Trenle kaçarken; Jandarma-Polis arama yapıyormuş, güya tanınmamak için gazeteyi yüzüne tutmuş. Okuması yazması olmadığı için gazeteyi ters tutmuş. Polisin ve Jandarmanın dikkatini çekmiş. Zaten fotoğrafı bütün karakollara dağıtılmış. Polis ve Jandarma tutuklamış. Bir süre hapis yatmış çıkmış. Bizim köyden evlenmiş ve eceliyle ölmüş.

Kaynak Kişisi: Emel DEMİRYÜREK

Notaya Alan: Yok

 

Türkünün Sözleri

Dağlarda mor çiçek

Halise de pek köçek

Halise’yi vurmuşlar

Dede dağlarda kaçak

 

Kederlinin yolunda

Yemenisi elinde

Halise’yi vurmuşlar

Dadılar’ın içinde

                                                          

Keşif dağdan aşıyor

Evde kuzu pişiyor

Halise’yi vurmuşta

                                              Dede derde düşüyor                                              

 

Halise’nin halları

Çıkmadımı canları

Öküz Halil’i batırır

Halise’nin kanları

 

Aksaray’ın hanları

Al kan olmuş camları

Halise’yi vurmuşlar

Daha çıkmaz canları